начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Нов конкурс за младши магистрати !!!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот bobi_vasilev » 18 Авг 2010, 11:41

ralitsabg благодаря( правя го тук, защото не са ти включени личните) и много се надявам да си права. мисля, че ти имаш напълно реални шансове и искрено ти желая да имаш късмет. във всичко е необходим
bobi_vasilev
Потребител

Мнениеот bayleaf_2008 » 18 Авг 2010, 12:40

bobi_vasilev написа:Колеги, дневния ред за заседанието на ВСС на 02.09 е вече факт и в него няма нито думичка за нас.

Аз се обадих във ВСС относно публикувания дневен ред на заседанието и ми казаха, че е не е пречка да го включат допълнително. Служителят, който вдигна телефона, след многократни позвънявания, обаче не можа да ми даде информация дали гласуването ще е на 02.09. или на 16.09. - както твърдят някои колеги. Каза ми да звънна по-късно, но по - късно никой не вдигна телефоните. Моля ако някой има информация от ВСС кога ще е гласуването да пише.
bayleaf_2008
Младши потребител

Мнениеот bobi_vasilev » 18 Авг 2010, 15:25

и аз се надявам :D
bobi_vasilev
Потребител

Мнениеот lawyers1 » 18 Авг 2010, 15:27

А няма ли възможност гласуването да бъде на 9.09.10? Тогва няма ли да има дневен ред?
lawyers1
Младши потребител

Мнениеот bobi_vasilev » 18 Авг 2010, 15:29

Колеги и аз съм нетърпелив и ме нервира това бавене и липса на информация, но така или иначе в сайта на ВСС е казано ясно, че всички кандидати ще бъдат назначени от ВСС в открито заседание. Така, че щом няма нищо в дневния ред е излишно да си късаме нервите да звъним. Ще се чака и това е
bobi_vasilev
Потребител

Мнениеот bayleaf_2008 » 18 Авг 2010, 16:33

Защо пък не на 12 октомври 2010 г. За къде да бързат? Можем само да гадаем и да се надяваме, да е възможно най - скоро
bayleaf_2008
Младши потребител

Мнениеот adissa » 18 Авг 2010, 22:01

Колеги, аз както писах, още в деня на публикуване на протоколите за класирането, звъннах във ВСС, от там ми отговориха, че гласуването ще е на 02.09 (като мога да кажа, че служителката, с която говорих беше сигурна, че ще е тогава), само ми каза, че не е сигурна дали в едно заседание, ще се гласуват и младши съдии и младши прокурори или ще се гласуват на отделни заседания. Аз я попитах, ако си спечелил и двата конкурса, каква ще е процедурта след това, тя отговори, че ще се даде срок, в който ще трябва да се потвърди съответната длъжност и да следим сайта на ВСС за съобщения. :)
adissa
Нов потребител

Мнениеот sunshine_75 » 20 Авг 2010, 17:47

Колеги, това е съобщение от сайта на ВСС - Пресцентър:
Вярно, безкрайно е неясно, поне за мен, но доколкото можах да погледна тук, май не е коментирано... :

27 юли 2010г.

ПРИКЛЮЧИ КОНКУРСЪТ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА МЛАДШИ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ

42 младши съдии и 48 младши прокурори, успешно издържали писмения и устния изпит, ще бъдат назначени през септември от Висшия съдебен съвет. Те ще бъдат избрани от общо явилите се 1029 кандидати за младши съдии и 1360 кандидати за младши прокурори.
Конкурсът се провежда на 2 етапа. До устен изпит бяха допуснати 319 кандидати за младши съдии и 529 кандидати за младши прокурори, издържали писмения изпит с оценка най-малко 4.50. Знанията на бъдещите магистрати бяха проверявани от три изпитни комисии за младшите съдии и четири изпитни комисии за младшите прокурори, членовете на които бяха определени на случаен принцип от Висшия съдебен съвет.
Конкурсът протече в условията на пълна прозрачност. Информация за всеки един от етапите му – обявяването, списъците на допуснатите кандидати, графиците на изпитите и резултатите своевременно бяха публикувани в интернет-страницата на Висшия съдебен съвет. Назначаването на младшите съдии и прокурори ще се извърши в открито заседание на ВСС.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот lawyers1 » 20 Авг 2010, 19:37

:)
lawyers1
Младши потребител

Мнениеот lawyers1 » 22 Авг 2010, 13:46

Колеги, има ли някой класиран на конкурсите, член на САК? Интересувам се кога има заседания на адвокатския съвет, на който биха могли да гласуват отписването от САК, в случай че ВСС ни гласува?
lawyers1
Младши потребител

Мнениеот kvalificiran1 » 22 Авг 2010, 21:51

Всички, които са класирани по честен начин пак имат мойто рамо и успех за реализация, дано не приличате на някои районни съдий, действащи към момента в СРС, а на колежката ralitsar_bg искренно пожелавам да не помирише що е тога докато е жива! :D
kvalificiran1
Потребител

Мнениеот bobi_vasilev » 23 Авг 2010, 09:33

Ама ти много сериозно си се захванал с Раличка. Защо така? Обидила ли те е с нещо?
bobi_vasilev
Потребител

Мнениеот bluelake » 23 Авг 2010, 17:36

lawyers1 написа:Колеги, има ли някой класиран на конкурсите, член на САК? Интересувам се кога има заседания на адвокатския съвет, на който биха могли да гласуват отписването от САК, в случай че ВСС ни гласува?

До колкото ми е известно следващото заседание на САК ще бъде на 16.09.2010г. Проблемът е обаче до колко висящото производство за отписване пред САК е достатъчно, за да не е налице пречка за встъпване?! От една страна, е добре да се изчака решението на ВСС и влизането му в сила, от друга, обаче, без да е отписан кандидатът се поставя в 100% несъвместимост при встъпването му, макар и да има висящо производство...някой твърдят, че отписването имало обратна сила, да но това е изключение и касае само случаите при които поради обективни причини няма заседание, т.е ако към момента трябва да се встъпи - логично няма как САК да отпише, поради което може да мине извинението с обратното действие. В общия случай, според мен, обаче следва да се изчака заседанието за отписване и след това да се встъпи иначе рискът е не малък, освен това действието на отписването е занапред отново в случайте при които има регулярност на заседанията. Би могло да се разсъдждава дали САК може да отпише ad hoc с обратна сила от датата на подаването на заявлението, за да не се породят проблеми при встъпването при липсата на обективни причини.
При мен също стои тази дилема и при всички положения към 16.09 няма да има решение на ВСС и респ. открита процедура по всъпване в длъжност, което пък означава, че едно прибързано отписване е рисково, но пък после при наличието на влявло в сила решение трябва да се чака заседание на САК, което пък поставя кандидата заложник на едномесечния срок за встъпване и предвид манталитета на ВАС (само за пример: предвид че от близо месец се знаеше, че на 12.06. ще е писмения за младшите съдии, се насрочи писмения изпит за адвокатската правоспособност за същата дата) като нищо може да протакат заседанието си и така да скъсат нервите на доста колеги или пък да ги поставят в едно несигурно положение да са във висъящо производство за отписване, но все пак адвокати и СЪЩЕВРЕМЕНО мл.съдии/мл.прокурори.
bluelake
Младши потребител

Мнениеот mishi_83 » 23 Авг 2010, 18:22

kvalificiran1 написа:Всички, които са класирани по честен начин пак имат мойто рамо и успех за реализация, дано не приличате на някои районни съдий, действащи към момента в СРС, а на колежката ralitsar_bg искренно пожелавам да не помирише що е тога докато е жива! :D

Абе, не мога да разбера от къде тази злоба у теб??? :shock:
Дребна душица си ти kvalificiran1, от най-дребните и за това още дълго време ще триеш с лакти прашното бюро в общината...поне, докато не спреш да завиждаш на хората, които са постигнали нещо в живота :idea:

Колкото до колегата ralitsar_bg, тя не само, че ще помирише, но ще стане и част от системата, най-малкото защото умее да напише правилно "съдии" (разбирай мн. ч. на съдия, какъвто ти ще бъдеш само в болното си и извратено съзнание) :!:
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот lawyers1 » 23 Авг 2010, 19:21

Абсолютно прав си колега за всичко това. И аз разбрах, че при подаване на заявлението за отписване си посочваш дата, считано от което да бъдеш заличен, т.е теоретично може да се говори за обратно действие. Но това обратно действие, според мен, не променя факта на несъвместимостта, която ще бъде налице към момента на встъпването. От една страна, наистина могат да ти скъсат нервите от чакане от САК, докато си проведат заседанието за отписване и кандидатът ще бъде поставен в несигурно положение в едномесечния срок за встъпване. От друга страна е рисковано да се отпишеш преди гласуването на ВСС, предвид държавата в която живеем, не можем да считаме, че нещо е абсолютно сигурно. От САК ми казаха че при подаването на заявление за отписване могат да издадат удостоверение, в което да отразят, че желанието на кандидата за отписване е манифестирано със заявлението, но доколко това удостоверение има юридическа стойност е отделен въпрос. Просто не знам как да постъпим. Ако получиш инфо, кога е следващото заседание на САК (след 16.09), ще съм благодарен да го споделиш. Идеалният вариант би бил това заседание да бъде към края на септември, първите дни на октомври.....
lawyers1
Младши потребител

Мнениеот bluelake » 24 Авг 2010, 00:16

Според мен, обратното действие променя факта на несъвместимостта поради това, че отписването се счита не от датата на вземането на решението от САК, а от датата на подаването на заявлението, т.е несъвместимостта се заличава и все едно никога не е съществувала. Това, което аз получих като инфо беше горе-долу в смисъл, че обратното действие е по изключение, даже не съм сигурен дали човекът с който разговарях ме разбра какво имам предвид...мисля, че беше секретаря на САК, името не помня.

Удостоверението не е гаранция за нищо, освен точно за едно манифестиране, което обаче се нуждае от още един факт - решение на САК, в този смисъл заявлението може да се оттегли, САК може да не допусне отписване (примерно поради неплатени вноски, дисциплинарки и т.н) и др. т.е несъвместимостта пак ще е налице.

И другото няма значение кога ще е заседанието на САК - края на септември или началото на октомври, важно е кога ще е заседанието на ВСС, в което ще се проведе гласуването, тъй като той е диригентът, т.е дори и да разбера кога ще е заседанието на САК това не помага особено предвид обоснования разум да не се прибързва с отписването. Защото ако заседанието за гласуването на ВСС е в началото на ноември, което се прокрадна из телефонната любов с администрацията им, то излиза, че САК току-виж излязат в коледна ваканция...
bluelake
Младши потребител

Мнениеот lawyers1 » 24 Авг 2010, 11:12

Все се надявам, че гласуването ще бъде септември. Началото на ноември вече ми звучи малко скандално, предвид факта, че потоколите с класирането са изнесени през юли. Но, разбира се, всичко е възможно....
lawyers1
Младши потребител

Мнениеот ann » 24 Авг 2010, 11:42

bluelake написа:...ако заседанието за гласуването на ВСС е в началото на ноември, което се прокрадна из телефонната любов с администрацията им...

Колега, относно гласуването на класираните кандидати, от ВСС ли ви информираха, че е възможно да бъде през ноември? Лично на мен ми е трудно да осъществявам връзка с администрацията им по телефона - най-често никой не отговаря.
ann
Младши потребител

Мнениеот bluelake » 24 Авг 2010, 12:47

lawyers1 написа:..... Началото на ноември вече ми звучи малко скандално, предвид факта....

Скандално би било изобщо да няма гласуване тази година, от ВСС не са длъжни да гласуват в определени срокове...пък и при наличието на непрекъснато съкращаване разходите в бюджета...могат да се оправдаят, че едва за следващата финансова година ще предвидят разходите за младшите...но това са мои песимистични разсъждения...

Информацията получих по телефона и аргумента беше, че едва ноември щяло да се стигне до нас, тъй като имало много други текущи въпроси за решаване, които не търпели отлагане....
bluelake
Младши потребител

Мнениеот pogled » 24 Авг 2010, 16:18

По тази логика ВСС може да реши и изобщо да не гласува класираните кандидати, оправдавайки се с липса на финансови ресурси. И тогава защо се явявахме на конкурс? Да не говорим, че ако все пак склонят да направят прословутото гласуване, може да решат да гласуват по каквито си искат критерии, предвид неясната разпоредба на чл. 186, ал. 3 от ЗСВ, противоречивата съдебна практика, както и собствената си такава.
pogled
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити