начало

Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова

Работа при липса на естествено осветление

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Работа при липса на естествено осветление

Мнениеот simeonkrastev » 08 Яну 2013, 14:05

Добър ден!

Аз и колегите ми сме изправени пред дилема и реших да се консултирам с по вещи хора от нас и вярвам, че тук ще намеря информацията, която ми е нужна.

Ситуацията е следната:
Работим на график 4/4 на 12-часови смени(2 дневни, 2 нощни и 4 дни почивка). Екип от инженери по телекомуникации сме и 11 часа(имаме един час обедна почивка) и се взираме постоянноо в 2 до 3 монитора. Наскоро офиса ни се премести и новото ни помещение е лишено от естествено осветлиние-то е минимално от съседните помещения и не се усеща при нас (все едно си работиш в пещера както се шегувахме в началото, но жалост си е самата истина). Вече се консулирах с офтамолог и ми казаха, че ще има траини последствия ако продължа да работя в тази обстановка, и то не само за очите ми. Почти съм сигурен, че има някакви норми за осветлението, но не съм добре запознат. Утре ще седна да ги поговоря с мениджъра ми на 4 очи, но искам да се подготвя с малко по-твърди аргументи и солидна информация (Затова ви пиша :) ). Понеже имам усещането че и с този разговор няма да постигна нищо, мисля че ще се огънат ако им а легални последствия за фирмата и тук идвате вие, ще съм благодарен ако ми кажете дали има някакви норми и какви са те, за осветлението в работните помещения. Дали има някаква привилегии в нашето полужение - 12-часови смени и работа с комютри. И ако има такива норми по кои член са те. От испекцията по труда идваха преди време да правят подобни замервания, но всичко остана скрито-покрито както се вика, никой не ни показа резултатите...Но мога да ги намеря, ако е нужно.

Благодаря Ви за вниманието!
Бих бил благодарен за всеки отговор с използваема информация.

Поздрави,
Симеон Кръстев
simeonkrastev
Нов потребител

Re: Работа при липса на естествено осветление

Мнениеот emilgrigorov » 08 Яну 2013, 14:44

Преди време коментирахме подобно, но по отношение шум, както и по отношение температура в работно помещение ...
Има нормативи. Закон за здравето и подзаконови нормативни актове, както и Кодекса на труда и наредби. От компетентността на Инспекцията по труда и на ХЕИ (сега РЦЗ). Санкциите са сериозни, отделно - за нанесени вреди, недай си боже. Относително лесно може да бъде затворено предприятието, но дали си струва.
Осветеността на работното място е един от факторите на работна среда, който се контролира. Измерванията се правят от лицензирани лаборатории, най-често към ХЕИ.
Дълго е за обяснение.
Препоръчвам Ви да намерите телефона на съответната лаборатория във Вашия регион и да поговорите с някой от лаборантите, едва ли ще Ви откажат информация. В София примерно лабораторията е на ул. "Цар Симеон" на ъгъла с ул. "Одрин".
Осветяването на помещението , да струва 100-200 лева, не е повече. Тъй като сте специалисти в ел.частта, все пак, може да си отворите учебниците и да си сметнете лумените, луксовете, състава на светлината, сеченията на окабеляването ... това - онова :lol: Или - от някой колега от следването, който проектира - те ги знаят наизуст съответните норми.
А глобите и разправиите са огромни. Тоест мисля, че проблемът е лесно решим технически, ако бъде поставен разбираемо за управата на фирмата, без излишни заплахи и надувки.

Успех!
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Трудово право