- Дата и час: 02 Дек 2024, 18:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
СПЕШНО ПО ЗОП
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
СПЕШНО ПО ЗОП
Колеги, моля Ви спешно зо помощ относно обществените поръчки. Сигурно много от Вас имат подобни проблеми, но на мен ми се налага спешно да реша следния въпрос. Провели сме обществена поръчка за доставка на дизелово гориво по реда на стария ЗОП. Към настоящия момент е налице промяна на цените на дизеловото гориво. Как следва да се процедира, имайки предвид, че новия ЗОП не ни дава право да променяме сключения договор. Благодаря предварително!
- iure
- Нов потребител
Re: СПЕШНО ПО ЗОП
Малеее - как е възможно да считаш, че новия ЗОП ще се прилага за правоотношения и поръчки, които са се развивали по времето, когато действаше стария закон. Що се отнася до казуса ти, то той не е рядко срещан - бих насочил вниманието ти към разпоредбата на чл. 17, ал. 3 от стария ЗОП - и оттам нататък действай, както следва да се действа в случая ти :-)
- Башир Насим
По повод на това кой закон следва да се прилага в случая, мисля, че не сте прав.
В §7 от новия ЗОП е посочено, че процедурите за възлагане на обществени поръчки, за които е взето решение за откриване преди влизане в сила на новия ЗОП, се приключват по досегашния ред. Доколкото разбирам, става въпрос за започнали, но неприключили процедури. Мисля, че процедурите за обществени поръчки, се считат за приключили с подписване на договор. Следователно, ако съм права дотук, ще следва за този вече сключен договор, по време на изпълнението му да се прилага новия ЗОП.
И също така не разбирам защо чл.17 ал.3 от стария ЗОП - какво общо имат предложенията от офертата на кандидат, след като вече има определен изпълнител и сключен договор с него?!
В §7 от новия ЗОП е посочено, че процедурите за възлагане на обществени поръчки, за които е взето решение за откриване преди влизане в сила на новия ЗОП, се приключват по досегашния ред. Доколкото разбирам, става въпрос за започнали, но неприключили процедури. Мисля, че процедурите за обществени поръчки, се считат за приключили с подписване на договор. Следователно, ако съм права дотук, ще следва за този вече сключен договор, по време на изпълнението му да се прилага новия ЗОП.
И също така не разбирам защо чл.17 ал.3 от стария ЗОП - какво общо имат предложенията от офертата на кандидат, след като вече има определен изпълнител и сключен договор с него?!
- iure
- Нов потребител
Колега, проблема Ви явно е мноооого често срещан. Ами доколкото имах подобен казус се допитах до Агенцията, а там твърдо са решили да "отделят" стария от новия ЗОП, т.е. на този въпрос вероятния отговор е да се действа по стария ЗОП. Ако все пак във врата ви диша вътрешния одитор, можете да поискате писмено становище от Агенцията, но имайте в предвид, че в момента са затрупани от всевъзможни питания.
- none
При нас за доставка на горива искаме финансово предложение /сега оферта/ с посочен % отстъпка от цени на дребно съгласно приложена справка, а в самия проекто договор и окончателен такъв има клауза, че посочената % отстъпка е твърда и не подлежи на промяна,а цената се променя съобразно тази на основния доставчик. При определяне стойността на договора изрично посочваме, че е по цени към датата на сключването му съобразно приложената справка.
Смятам това за най-добрия вариант, просто при изрична забрана за промяна на договора всичко, което може да се предвиди предварително трябва да е включено като клауза в договора.
Смятам това за най-добрия вариант, просто при изрична забрана за промяна на договора всичко, което може да се предвиди предварително трябва да е включено като клауза в договора.
- me4o puh
Много сте прав колега!Явно добре сте запознат както със стария,така и с новия ЗОП.Разбира се,че не може да прилагате разпоредбите на стария закон,защото след сключване на договора процедурата се прекратява.Вярвам,че вече сте намерили правилното решение!
- remi
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|