начало

Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни

давност при НП

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

давност при НП

Мнениеот lulu » 18 Фев 2005, 16:10

Колеги, съдия от СГС твърди, че когато се прекрати производството по оспорване на НП поради изтекла абсолютна давност, сумата /глоба или им.санкция/ продължава да се дължи и ако нарушението е по ЗДДС не можеш да се снабдиш с чисто удостоверение по чл.182 от ДПК и така си принуден да платиш санкцията. Аз мисля, че не е прав. Та нали в чл.82 от ЗАНН пише "наказанието не се изпълнява, когато са изтекли ........" А Вие какво мислите?
lulu
Младши потребител

Re: давност при НП

Мнениеот zvezda » 18 Фев 2005, 16:33

Не мога точно да схвана какво е имал предвид съдията, но специално по ЗДДС нак. постановления обективират публично вземане, което се събира по реда на ДПК. А там давността е 5-годишна. Така мисля, но може да има и други мнения...
zvezda
Потребител

Мнениеот Ч » 18 Фев 2005, 18:16

Не се събират принудително.
Ч

Мнениеот LakeG » 18 Фев 2005, 18:35

А абсолютната по ДПК-10години.А това че се погасява възможността за принудително събиране не означава че се погасява самото право.Сумата си остава дължима и, ако се плати доброволно, това не е недължимо платено. В случая няма използване на принудителен способ:)Ако плати, за да получи удостоверение, плаща доброволно!
LakeG

Мнениеот scribtor » 18 Фев 2005, 22:59

Това само мнение ли е на съдията или има и практика? Ако има практика, наистина ме интересува и ще съм ти благодален ако кажеш къде мога да я намеря.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Silviq » 23 Фев 2005, 14:20

Поздрави! Един, който е схванал връзката и разликата между право и принудително и доброволно реализиране на същото.
Поздрави с две ръце!
Silviq

Назад към Административно право