начало

Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни

Моля, за съвет - протокол за ПТП!

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля, за съвет - протокол за ПТП!

Мнениеот Dimirova » 30 Ное 2005, 18:16

Здравейте, колеги! Може ли някой да сподели дали е запознат с процедурата по обжалване на протокол за ПТП и каква точно е тя? Възможно ли е при една установена вече фактическа обстановка /в официален документ, съставен от компетентен орган и то в кръга на правомощията му, какъвто е протокола за ПТП/ и отбелязано по чия вина е настъпило ПТП - то, нещата да бъдат променени и другия участник да го изкарат виновен. Незнам дали си зададох ясно въпроса, но се надявам някой да е имал опит в това отношение и да го сподели. Много ви благодаря!
Dimirova

Мнениеот Съмняващ се » 30 Ное 2005, 21:57

Колега Димитрова ,
Не споменавате във въпроса си от кого е бил съставен протокола , от орган на КАТ или от следовател? Ако не сте била съгласна с изложената ситуация /фактическа обстановка/ в протокола то е можело да възразите при изготвянето на самия протокол или да не го подписвате ако е изготвен от следовател . Ако протокола е изготвен от КАТ то е можело да го възразите пред началника на КАТ към съответното РДВР . Но всичко това няма да има абсолютно никакъв смисъл преди да излезе наказателното постановление от КАТ , ако ПТП-то . Н.постановление ще бъде издадено по ЗДв.П и може да се обжалва по ЗАНН по административен и по съдебен пред съответния районен съд. /Предполагам , че знаете за това./
Ако ПТП-то се квалифицира като пресъпление то ситуацията е малко по различна , но затова мога да Ви кажа стига да желаете и да не досаждам на уважаемата аудитория.
Съмняващ се

Мнениеот Dimirovа » 01 Дек 2005, 09:55

Колега, благодаря Ви за интереса и за отговора.
Протоколът е съставен от КАТ, а случаят е меко казано смешен, защото дори щетите по единия и другия автомобил заедно няма да надхвърлят 80 лв. /или казано по мъжки - само ламарини са леко огънати./ Процедурата за обжалване на НП ми е ясна. Интересува ме конкретно дали съставеният от КАТ протокол може да бъде обжалван, пред кого и ако има срокове - в какви. Аз съм от страната на потърпевшия и тъй като по стечение на обстоятелствата разбрах, че виновния има намерение да оспорва протокола питам - пред какава възможност в тази насока сме изправени? Реално до произнасянето на наказващия орган с НП има ли такава? :D
Dimirovа

Мнениеот Съмняващ се » 01 Дек 2005, 15:51

Колега знаете , че протокола не е самостоятелен юридически акт така , че той не може да се обжалва от цялото производство. По горе казах, че може да го възрази за неточност и фактическа грешка пред н-ка на КАТ, но не и да го обжалва като самостоятелен юридически акт! Оспорването му може да стане само с цялото административнонаказателно производство. Предполагам, че автомобилите са имали гражданска отговорност и никой водачите не е употребил алкохол. Защото при употреба на алкохол , практиката е застрахователните компании да не изплащат застр. полици.
Съмняващ се

Мнениеот Dimirova » 01 Дек 2005, 17:40

Съмняващ се написа:Колега знаете , че протокола не е самостоятелен юридически акт така , че той не може да се обжалва от цялото производство. По горе казах, че може да го възрази за неточност и фактическа грешка пред н-ка на КАТ, но не и да го обжалва като самостоятелен юридически акт! Оспорването му може да стане само с цялото административнонаказателно производство. Предполагам, че автомобилите са имали гражданска отговорност и никой водачите не е употребил алкохол. Защото при употреба на алкохол , практиката е застрахователните компании да не изплащат застр. полици.

Дори и да го възрази пред началника на КАТ, то какви тогава са правомощията на последния? Това не ми е ясно. А има и една подробност, че виновният е от системата на МВР и чак се учудих, как не го толерираха. Може би защото нямаше алкохол и така ще се отърве с лека глоба и точки по-малко.
А при употреба на алкохол при виновния всички застрахователи са длъжни да платят на пострадалия, но имат право да регресират към виновния. А на пострадалия дори и при алкохол плащат, защото не е негова вината.
Dimirova

Мнениеот Съмняващ се » 01 Дек 2005, 19:40

Началника на КАТ има дисциплинарна власт над патрулиращия автоконтрольор по смисъла на ЗМВР. Ако има някаква нередност в отразяването на фактическата обстановка в протокола ,то правомощие/теоретично/ на началника е да накара подчинения си да я поправи . Тези протоколи се изготвят по ЗДв.П , т.е. за свидетел при изготвянето им се взема подписа на колегата на съставилия протокола . Познайте какво ще каже полицая за написаното от колегата му? :D
Практиката показва, че няма последващ поправен протокол от началника на КАТ.
Щом има участие в ПТП-то на полицай то защо не е била извикана военна полиция?
Съмняващ се

Мнениеот Dimirova » 02 Дек 2005, 10:39

Каква военна полиция? За тази смехория да ги викат? Грозното е че това момченце се направи на интересен, отваря си вратата без да се огледа и да се увери, че няма да предизвика нещо, като последвалия инцидент и после реши да се прави на мъж. А самите "кат"-аджии бяха толкова тежки, че просто нямам думи и нужния фасон да ги опиша. През цялото време повтаряха колко много произшествия са имали през деня и как едва ли не ги занимаваме с глупости. Без грам колебание им заявих, че все пак това им е работата. Абсолютни смешници.
Това, което ме притеснява е все пак въпросния виновен, така както е от МВР, да не се възползва от положението си и да ми цъфне с нов протокол, по който от думите Ви, колега, разбирам че дори няма да ми бъде представен за подпис, а ще си го издадат по служебен път. Ако променят нещо във фактическата обстановка ще си е чист документ с невярно съдържание вече. Много ме дразни тази широко демонстрирана безнаказаност от хора, които очевидно са си виновни и въпреки това пак търсят начин да изопачат нещата. Точно заради това поставих темата и поисках съвет от по-опитни. На хората им писна вече от очебийна наглост и безнаказаност. :evil: :evil:
Dimirova

Мнениеот Съмняващ се » 02 Дек 2005, 14:29

Права сте , грешката е моя не е било нужно да се вика Военна полиция. Заблудил съм се при дискусията , останах с впечатлението , че катаджийте са си превишили или нарушили служебните права. Сама пишете , че става дума за "смехория" , тогава не виждам защо се притеснявате. Евентуално ако се притеснявате , че последващо протоколът може да бъде подправен, то наистина ще имаме документ с невярно съдържание и тук наистина вече трябва да се пусне сигнал до Военна прокуратура. :)
Не разбирам защо толкова се притеснявате , предполагам, че автомобила Ви има застраховка или не? :?:
Съмняващ се

Мнениеот Гост » 02 Дек 2005, 14:43

Що се отнася до наличие на алкохол практиката на застрахователя не е от посочената по- горе. Съгласно Закона за застраховането и Наредбата за задължителното застраховане застрахователят изплаща обезщетение по з-ка "Гражданска отговорност", но има право на регресна претенция спрямо виновния водач, управлявал след употреба на алкохол или друго упойващо средство.
Гост

Мнениеот Dimirova » 02 Дек 2005, 15:47

Така е. Застрахователят плаща на пострадалия обезщетение за имуществени или неимуществени вреди и при наличие на алкохол регресира към виновния. Чувала съм, че някои застрахователни компании дори регресират и при наличие на алкохол под 0,5 промила, но при такива обстоятелства е много съмнително как ще го приеме съда, при положение, че вече има граници на алкохола в закон.
Не се притеснявам толкова за колата, колкото се дразня и като юрист си задавам куп въпроси. Никак няма да ми се хареса, ако ме изкарат мен виновна за нещо такова и това ще е пълен абсурд, въпреки че всички предполагам сме се нагледали на такива. И все пак случи ли ти се на теб, вече е друго. Гадно е. Да не говорим, че такива келеши ми идва да ги удуша чистосърдечно.
Dimirova

Назад към Административно право