начало

20 години затвор за сириеца, който прегази двама полицаи в Бургас 20 години затвор за сириеца, който прегази двама полицаи в Бургас

Съседен имот на калкан на който покрива е влязъл в моя имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съседен имот на калкан на който покрива е влязъл в моя имот

Мнениеот phantom_ » 01 Мар 2025, 18:20

Здравейте наскоро закупих имот, на който мисля да използвам подпокривното пространство като го повдигна малко и го изградя наново.Проблема е, че съседния имот който видимо трябва да е на калкан с моя ,покривът му е навлязъл в мойте граници. Прилагам снимки. Кажете ми как да процедирам в случая за да мине всичко без проблеми?Еф

Screenshot_20250301_170704_Cadastre Map.jpg

Screenshot_20250301_170647_Cadastre Map.jpg
Screenshot_20250301_170500_Maps.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
phantom_
Нов потребител

Re: Съседен имот на калкан на който покрива е влязъл в моя и

Мнениеот ivanov_p » 01 Мар 2025, 18:33

Единствения начин е да се изпълнят изискванията за калканна стена в ЗУТ - да се премахне стрехата и направи нова покривна конструкция от съседа, след което да се надзида по двете калканни стени. Това е минимума. Съседа е изкарал еркер, а е възможно и да го водят балкон, в еднометровата ивица до калкана, дали е разрешено или не зависи и от линиите на застрояване, според мен би могло. Дано при строителството е оставил изолация между двете къщи.
Това може да поискате и без да строите, което означава, че е добре да говорите със съседа и тези неща да станат без дандании.
Остава въпроса дали въобще може да строите и това може да проверите в общината или ОУП на района, по-конкретно какво предвижда показателя Кинт.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот phantom_ » 01 Мар 2025, 18:39

Screenshot_20250301_170525_Maps.jpg

Територията се води урбанизирана, с ниско застрояване до 10 метра.И да и на мен не ми се вдигат дъндании и затова и първо се допитвам до вас.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
phantom_
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 01 Мар 2025, 19:34

ivanov_p написа:Съседа е изкарал еркер, а е възможно и да го водят балкон, в еднометровата ивица до калкана, дали е разрешено или не зависи и от линиите на застрояване, според мен би могло.

Това със сигурност не е еркер, е стреха, изнесен корниз!
Линията на застрояване по тази граница е ясна - ако е имало съгласие от тогавашния собственик на този имот. На имотната граница!
ivanov_p написа:Остава въпроса дали въобще може да строите и това може да проверите в общината или ОУП на района, по-конкретно какво предвижда показателя Кинт.

Може да строи, защото
Чл. 21. (1) Начинът на застрояване в съседни урегулирани поземлени имоти е свободно или свързано застрояване.
(2) Сградите на основното застрояване могат да се застрояват свързано само на страничните имотни граници, като калканните стени се покриват напълно. Непокриване на част от заварена калканна стена може да се допусне при условия и по ред, определени с правилата и нормативите по чл. 13, когато покриването на калканната стена води до нарушаване на други нормативи за височина и разстояния и когато се налага съобразяване с други заварени специфични дадености.

phantom_ написа:Изображение

От тази снимка се вижда, че съседната сграда има скат на покрива във ваша посока - нещо, което е недопустима при свързано застрояване!
Там трябва да има стена - брандмауер, изпълнен съгласно изискванията на Наредба № Із-1971 г.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация