начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Неяснота в нотариален акт на апартамент

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Неяснота в нотариален акт на апартамент

Мнениеот georgiev_sfbg » 28 Ное 2019, 03:51

В НА е написано съвсем ясно:
tsvetkova8776 написа:... и изключително право на ползване на 22кв. тераса около апартамента....

"Изключително право на ползване" НЕ означава право на собственост.
Терасата НЕ е Ваша собственост по НА! Представлява обща част от етажната собственост.
"Изключително право на ползване" имате по НА, защото на практика до нея останалите собственици в етажната собственост имат ограничен (не пряк) достъп.
"Изключително", не защото е Ваша собственост - А ТЯ НЕ Е!, а защото имате привилегирован и пряк достъп до въпросната тераса спрямо останалите собственици в етажната собственост, само от Вашето жилище.
От тук на сетне четете и прилагайте ЗУЕС!
В тази връзка всички неотложни ремонти на въпросната тераса, следва да бъдат за сметка на етажната собственост! Вероятно това е покривна тераса и под нея има други жилища. Ако се появи теч или друг техн. проблем - финансовата отговорност за отстраняването му е на етажната собственост.

Константна е практиката на Върховния касационен съд, че покривът на сградата, вкл. и когато може да се ползва като терасата на едно от жилищата, се включва в общите части на сградата, при което наличието на достъп до него само от един от обектите не променя тази му характеристика!

...А сега бегом по креватите и ЛЕКА НОЩ! 8)
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот Melly » 30 Ное 2019, 04:32

Цели 3 страници..... :cry: без някой да е прочел докИмента - нотариалния акт :idea:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 30 Ное 2019, 07:51

Малко са ЗУТ-овски понятията - но питащата едва иска да направи нещо повече от това да се консултира - тоест иска да знае какво да пита - с две думи пита какво да пита реалният адвокат.

Клиентите са ни скъпи - мисля, така беше, ма и така не става наистина - оправните люде - не ползват адвокат.
Но - когато се наложи - защо не - консултацията е съвсем кратка и изчерпателна - но трябва да се види наистина нотариалният акт, впрочем варианти много - пара-легални - всякакви форми на омагьосване на ситуацията.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот tochotocho » 14 Дек 2019, 18:35

Има човек - има проблем. НЯМА човек няма пролем! Й В. Сталин. Има тераса има проблем - няма тераса няма проблем. Г.жи, г-да, архитекти, стротели , не проектирайте, не построявайте сгради с ТЕРАСИ. И няма да има проблеми. А за съществуващите- най-добре е да се премахнат. На който терасата му е покрив - да му мисли като купува апартамент. И в неговия апартамент при описание на съседи : да се записва отгоре ТЕРАСА, респ. ОБЩА на ЕС тераса ,статут - обща собственост, при теч, повреди -отговаря Етажната собственост! Иди я търси. Но като е записано в Н.А. ,че отгоре има обща част тераса , да му мисли купвувачът.
И при мен пред спалнята има тераса , около 15 кв.м. За долния етаж това е стая или част от стая. Значи въпросната тераса е обща част, както и покрива над апрартамента , /аз съм на последен етаж-.плосък покрив/ Не ползвам тази тераса. Напукала се е и тече, капе на долните в стаята. Искат аз да я ремонтирам, , ама тя е обща част. Нямам ангажимент. На мен ми тече от покрива - обща част. Събрание на ЕС , становище : на който му тече да си го оправя! Аз имам застраховка, Идваха от Застрахователя- заключението- наводняване от покрива. покрива е обща част. Не се плаща обезщетение. И толкова. да се заеме ЕС да ремонтира покрива, Същото важи и за въпросната тераса. Ако нещо е собствено, ще се грижиш за него, а за общото ? Затова разумно е нещата да се преосмислят. Да се даде приоритет на собствеността, а не на обща собственост. Виждаме състоянието на общата собственост- общинска държавна.-. Ремонт на третоари, улици - няма пари. Ама какво ме интересува има или няма пари. Общината взима кредит. и има пари. Нали сме БАНАНОВА, КРЕДИТНА ре ПУБЛИКА !!!
tochotocho
Потребител

Мнениеот tochotocho » 07 Яну 2020, 21:04

стара история. ТЕРАСАТА. Записана ми е в Нот.акт като собственост. Вярно под тази тераса има част от апартамент на долния собственик. И сега ако му капе , тече от терасата пред спалнята ми, както казва г-н Иванов, тя е ОБЩА част, ще му капе , тече докато не си го оправи. Ако беше моя собственост,,. ще го ремонтирам ! Но общите части се ремонтират от общи разходи на ЕС. Нека да му капе, тече , да разбере що е то обща част. !
tochotocho
Потребител

Мнениеот tochotocho » 08 Яну 2020, 19:46

Изчаках, потърсих статистика по казуса! Не намерих. може би не съм търсил на правилното място? Ако знаете, моля поствайте я !
tochotocho
Потребител

Предишна

Назад към Етажна собственост